De naam zegt het al; deze methode komt van oorsprong uit Zwitserland. In opdracht van de stad Luzern werd door een groep studenten een methode gezocht waarbij de verbranding optimaal, met zo weinig mogelijk rook, zou verlopen. Ze slaagden daarin door met geschikt, droog stookhout een nieuwe stookmethode te ontdekken. Omgekeerd stoken, dus van boven naar beneden.

TIPS EN WEETJES OVER HOUTSTOOK

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).

Bekijk de video hieronder voor nog meer aandachtspunten.