Controlepunt 1: Welke haard of kachel heeft u?

Heeft u een goed toestel? Of is het toestel van uw keuze wel de juiste keuze? Een goed toestel is namelijk één van de vier pijlers voor beter stoken. De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd, ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen.

Vanuit Europa wordt om die reden de Ecodesign Richtlijn (klik hier voor meer informatie) verplicht gesteld voor toestellen. Hoewel de EU zich richt op 1 januari 2022 is de Nederlandse markt samen met de overheid van mening dat een versnelling wenselijk is. De NHK fabrikanten tonen hieronder welke toestellen uit hun assortiment reeds voldoen aan de Ecodesign normen.

Check hieronder welke toestellen voldoen, of ga naar de volgende pijler, stap 2 van de check.

De bij de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) aangesloten fabrikanten en importeurs tekenden samen met de NHK detaillisten het Branche Convenant Groen Stoken. Daarin werd o.a. de intentie vastgelegd dat vanaf 2020 uitsluitend toestellen worden verkocht welke voldoen aan de Europese Ecodesign richtlijn.

Controlepunt 2: Advies en installatie.

Wie verzorgt uw advies en uw installatie? Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat u koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in uw woning. En die haard of die kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten. Rekening houdend met bijvoorbeeld uw woningventilatie, en rekening houdend met uw woonomgeving. Niet voor niets is de wet- en regelgeving vastgelegd in het Bouwbesluit, hét handboek voor de opgeleide specialist. Bovendien kan een DE-erkende specialist (klik hier voor meer informatie) u ook alles leren over stoken en brandstoffen, zodat u optimaal kunt geniet van de vlammen en de warmte. Zonder overlast!

Check hieronder welke installateurs DE-erkend bedrijf zijn, of ga naar controlepunt 3, de juiste brandstof.

Controlepunt 3: De juiste brandstof.

Koopt u geschikt hout of pellets? Of verzamelt u brandbare materialen om in uw kachel te stoken? En hoe weet u dan welke brandstof wel geschikt is voor uw haard of kachel? Lees hieronder alles over geschikte brandstoffen, waar u op moet letten en lees de tips en adviezen.

Controlepunt 4: Uw stookgedrag.

Dat gaat dus over uzelf. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen op met het nemen van verantwoordelijkheid. Stookt u de juiste brandstof? Weet u hoe uw haard of kachel optimaal brandt? Of bent u één van die landgenoten die na 6 jaar de gebruiksaanwijzing nog niet heeft gelezen? Dat kan natuurlijk nog steeds, we leggen het u ook graag uit in een stooktraining. Want samen kunnen we vanaf vandaag stappen zetten om overlast tegen te gaan. Lees hieronder alles over uw stookgedrag en lees de stooktips. Of kijk op de Stookkalender voor een stooktraining bij u in de buurt.

Alles gelezen en niets geleerd? Gefeliciteerd! U bent geslaagd voor de check en kunt met een gerust hart stoken. O ja, check nog wel even het stookalert! Veel warme momenten toegewenst.

De Zwitserse Stookmethode

De naam zegt het al; deze methode komt van oorsprong uit Zwitserland. In opdracht van de stad Luzern werd door een groep studenten een methode gezocht waarbij de verbranding optimaal, met zo weinig mogelijk rook, zou verlopen. Ze slaagden daarin door met geschikt, droog stookhout een nieuwe stookmethode te ontdekken. Omgekeerd stoken, dus van boven naar beneden.

TIPS EN WEETJES OVER HOUTSTOOK

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).

Bekijk de video hieronder voor nog meer aandachtspunten.