Rookkanalen & Renovaties

Rookkanalen

Voor hout- en gasgestookte haarden en kachels zijn verschillende type rookkanalen leverbaar. Hieronder staan de meest voorkomende vermeld met een korte toelichting. Raadpleeg altijd de installatiehandleiding en instructies van de leverancier. Ook is het zaak de eisen zoals vermeld in Het Bouwbesluit (bijvoorbeeld NEN 6062) op te volgen.

Dubbelwandige rookkanalen

Voor hout gestookte haarden en kachels geldt dat deze op een dubbelwandig roestvrijstaal kanaal aangesloten kunnen worden. Deze zijn in verschillende diameters leverbaar. Voor een inbouwhaard, of openhaard worden meestal een 200 mm of 250 mm kanaal gebruikt. Er wordt dan altijd gesproken over de inwendige diameter. Het advies is om de aansluiting die de fabrikant aangeeft, aan te houden.

Houtkachels hebben doorgaans een aansluitmaat van 150 mm, soms kleiner. Advies is om altijd een 150 mm kanaal te laten plaatsen omdat hierop alle houtkachels aangesloten kunnen worden. Belangrijk bij de keuze van een dubbelwandig kanaal is te letten op de benodigde keurmerken zoals CE en de T-600 temperatuurklasse.

Vragen over uw rookkanaal? Informeer bij ons naar de beste oplossing.

Contact

Concentrische kanaalsystemen

Gesloten gashaarden en kachels vereisen een concentrisch kanaal. Dit is een type kanaal waarbij de benodigde lucht voor de verbranding via de buitenste ring in het kanaal van buiten wordt toegevoerd. De binnenste buis zorgt dat de rookgassen veilig worden afgevoerd. Het is mogelijk om horizontaal te verslepen en via de gevel of het dak de rookgassen af te voeren. Let wel dat er beperkingen zijn bij de installatie met betrekking tot de benodigde verdunningsfactor. Die geeft aan hoe ver een uitvoer verwijderd moet zijn van een permanente luchttoevoeropening, zoals bij een WTW installatie.

De meest gebruikte diameters zijn 100/150 en 130/200 mm. De fabrikant geeft in de instructies aan, aan welke eisen het kanaal moet voldoen en tot welk verloop de werking van het toestel gegarandeerd wordt.

Enkelwandige kanaalsystemen

Bij het aansluiten van een houtkachel wordt voor het deel dat in de kamer loopt zwart (of geëmailleerde) kachelpijp gebruikt. Het voordeel is dat dit enkelwandig kanaal warmte afgeeft en zo zorgt voor extra rendement oplevert. Er zijn ook RVS enkelwandige kanalen leverbaar. Deze worden doorgaans gebruikt bij aansluitingen binnen de boezem (ombouw van de haard) tot de aansluiting in het plafond.

Flexibele kanaalsystemen

Flexibele kanaalsystemen worden doorgaans gebruikt om gemetselde schoorstenen te renoveren. Hierbij wordt de voering (verkrijgbaar in verschillende diameters) door de schacht getrokken en daarna afgestort met vermiculiet ter isolatie.

Als een gemetselde schoorsteen niet lek is, is het in principe mogelijk het toestel op het kanaal aan te sluiten. Echter, een gemetseld kanaal veroorzaakt veel condensvorming en dus extra vervuiling. Bovendien zal er minder trek in het kanaal komen vergeleken met een gerenoveerd kanaal waarbij er ook veel minder warmteverlies optreedt. Bovendien is het kanaal beter schoon te houden.

Vegen

Kanalen die gebruikt worden voor hout gestookte toestellen moeten, afhankelijk van het gebruik, minimaal één maal per jaar geveegd worden door een erkende schoorsteenveger. Bewaart u het bewijs zorgvuldig.

Druk op enter om te zoeken of gebruik escape om te sluiten