hout haarden, kachels, houtkachels, haarlem
 
 

INBOUWHAARDEN, INZETHAARDEN, INZETKACHELS EN INBOUWKACHELS

Er is een verschil tussen houtkachels, inzethaarden en inbouwhaarden, hout kachels zijn vrijstaand, maar inbouwhaarden en inbouwkachels worden ook echt ingebouwd, terwijl inzethaarden en inzetkachels in een bestaande opening zo goed mogelijk worden ingepast en zorgvuldig afgewerkt.
U vindt hierbij ook PDF bestanden over Jotul inbouwkachels en Scan inzethaarden.

Bij een inbouw haard is net als bij een inzet haard  alleen de voorkant afgewerkt, maar verder zijn deze haarden verschillend. De inbouwhaard wordt goed en brandvrij neergezet, aangesloten op het rookkanaal en dan ombouwd met brandvrij materiaal, de warmte die de haard binnen de haard boezem afgeeft wordt dan meestal via flexibele aluminium buizen en roosters naar de kamer geleid, onderin de haard is dan een lucht toevoer rooster. Een inbouw kachel kan niet in een stookopening van een openhaard worden geplaatst, deze inbouwkachels hebben namelijk aan de bovenkant een soort erboven stekende kop om het rookkanaal goed aan te kunnen sluiten.
Een inzethaard wordt ook echt ergens ingezet en dat ergens is dan de stookruimte van een openhaard. De inzet kachel moet dan ook  redelijk passen wat de maten betreft, in de stookruimte worden brandvrije isolatie dekens geplaatst en hier wordt de haard ingeschoven. de overblijvende ruimte wordt ook met dit isolatie materiaal opgevuld en het geheel wordt met een sierlijst afgewerkt, de rookgassen worden afgevoerd via de bestaande rookvangkap naar het rookkanaal. De warmte van deze inzet haarden wordt nu door sleuven afgegeven aan de omgeving. Een inzet kachel is echter wel met enige aanpassingen aan de rookkanaal aansluiting, te plaatsen als een inbouw kachel.
Jotul inbouwhaarden die wij leveren zijn van gietijzer en Scan inzetkachels van staal.

Het SchouwSpel is gevestigd in het voormalige station van Vogelenzang - Bennebroek nabij Haarlem

 

 


S